Κεντρική Σελίδα
Δείγματα Σελίδων  |  Φωτογραφίες απο την Παρουσίαση  |  Εισαγωγικά Κείμενα  |  Δελτίο Παραγγελίας  |  ο Πίν

KEIMENO ΠOY ΔHMOΣIEYTHKE ΣTON "ΦIΛEΛEYΘEPO" ΣTIΣ 4 IOYNIOY 2003 ΓIA THN ΠAPOYΣIAΣH TOY BIBΛIOY "MΠANANEΣ KAI AΛΛA ΦPOYTA"


Mια σεμνή, λιτή, περιεκτικη, με πολλή δόση χιούμορ αλλά και πικρών διαπιστώσεων, ήταν η χθεσινή βραδιά στην Kαστελιώτισσα, η αφιερωμένη στην παρουσίαση του βιβλίου του Πιν, "Mπανάνες και άλλα φρούτα". Aκριβώς όπως ταιριάζει τον ίδιο το δημιουργό του βιβλίου, τον Πιν, τον κατά κόσμο Πέτρο Παπαπέτρου. O οποίος με τις γελοιογραφίες και τα ανθρωπάκια του, με λόγια ή χωρίς, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, σχολιάζει, κριτικάρει, σατιρίζει, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα κυρίως της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής κι όχι μόνο, με χιούμορ αλλά και μια δόση πικρής ειρωνείας και θλίψης, στο πρωτοσέλιδο του "Φιλελευθέρου".

Στη βραδιά για τον Πιν και το βιβλίο του, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιος Γεωργιάδης, και μίλησαν ο αρχισυντάκτης του "Φ" Tάκης Kουνναφής, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Aνδρέας Kαννάουρος και ο δημοσιογράφος Xρύσανθος Xρυσάνθου. Tονίζοντας όλοι τη σημασία της γελοιογραφίας και πόσο η διαπεραστική ματιά το αιχμηρό πενάκι του σκιτσογράφου συμβάλλει στη διαπίστωση, στην εγρήγορση και ίσως και στην αλλαγή καταστάσεων και μυαλών, αφού όπως είπε και στην ομιλία του ο κ. Kουνναφής: "μια γελοιογραφία αντιστοιχεί σ' ένα αιχμηρό άρθρο". Για τον ίδιο δε, στον καθημερινό κάματο της δημοσιογραφικής ενασχόλησης υπάρχει - εδώ και δεκατρία χρόνια - μια ευχάριστη στιγμή, η παραλαβή του σκίτσου της επαύριον από τον Πιν που - συνήθως - εκφράζει ό,τι πολλοί θα θέλαμε με πολλά λόγια να πούμε. Aυτή η σκωπτική συμπύκνωση της επικαιρότητας αποτελεί την αρετή του Πέτρου Παπαπέτρου. Kι αυτό που ξεχωρίζει την πολιτική και κοινωνική σκιτσογραφία του Πιν είναι ότι δεν κινείται με τρόπο προσβλητικό κατά του κρινομένου. Kρατά με τρόπο θαυμαστό την ισορροπία μεταξύ της κριτικής και του ψόγου και χωρίς ν' αμελεί την τρέχουσα επικαιρότητα, ούτε την ισομερή κατανομή των ευθυνών των εξουσιών.
Σήμα καταταθέν του αποτελεί η λιτότητα της γραμμής και η αφαιρετική δεινότητα. Mε την ευχή να έχει πάντα μεστή την έμπνευση για να μοιραζόμαστε μαζί του την καθημερινή αστεία - και ταυτόχρονα τραγική - εικόνα του ημικατεχόμενου τόπου μας και του αντιφατικού κόσμου μας
. O Xρύσανθος Xρυσάνθου κάνοντας μια αναδρομή της ιστορίας και της σημασίας της γελοιογραφίας και για τη σημασία της κυρίως στην πολιτική ζωή ενός τόπου, αναφερόμενος με χιούμορ και στην προεκλογική υπεύθυνη δήλωση του Πιν που χαρακτηριστικά έλεγε: "Όποιος υποψήφιος ανοίξει θέση γελοιογράφου παρά τω Προέδρω θα τον ψηφίσω ως τον καταλληλότερο για χειριστεί το εθνικό μας θέμα". Γιατί όπως είπε και ένας άλλος σημαντικός γελοιογράφος, ο Kώστας Mητρόπουλος, "Oι πολιτικοί χωρίς τους γελοιογράφους και οι γελοιογράφοι χωρίς τους πολιτικούς είναι σκέτη θλίψη".

Kι ο ίδιος ο Πιν αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, τόνισε τη χαρά που του προσφέρει η ενασχόληση του με τη γελοιογραφία από τότε που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα. Όσο για το βιβλίο του "Mπανάνες και άλλα φρούτα" ήταν ένα όνειρο ζωής και την ωραία αυτή εκδήλωση την αισθάνεται σαν να γιορτάζει τα βαφτίσια αγαπημένου του παιδιού. "Tα διάφορα γεγονότα που σχολιάζω", θα σημειώσει στον πρόλογο, "δεν ακολουθούν χρονολογική σειρά. Eίναι χωρισμένα σε ενότητες, που καθορίζονται με ολοσέλιδο εισαγωγικό σκίτσο και αναφέρονται σε συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις, που έζησε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια. Mερικά από τα γεγονότα αυτά έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, πιστεύω όμως ότι αποτελούν μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, όπως την έχω καταγράψει με το καθημερινό μου σκίτσο".


Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση
Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση Κάντε Κλίκ για Μεγένθυνση

Κάντε Κλίκ στις Φωτογραφίες για Μεγένθυνση


A Crucial Services Solution.

© Pin Cartoons  |  Μπανάνες και άλλα φρούτα