Κεντρική Σελίδα
Δείγματα Σελίδων  |  Φωτογραφίες απο την Παρουσίαση  |  Εισαγωγικά Κείμενα  |  Δελτίο Παραγγελίας  |  ο Πίν


ΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η γελοιογραφία τελικά δεν είναι, παρά ο σχολιασμός της επικαιρότητος επί άλλου επιπέδου και με άλλη γλώσσα. Και αν ο αρθρωμένος λόγος είναι το εργαλείο της διαλεκτικής που δημοσιογραφικά τέμνει επισημαίνοντας και σχολιογραφώντας, η γραμμή που αποτυπώνει τις ιδέες του ικανού σκιτσογράφου, αποβαίνει εκφραστική πρόταση. Με δική της αυτάρκεια. Και δικές της δυναμικές. Που τέμνουν σε βάθος με την αιχμηρή διείσδυση της σάτιρας. Εισάγοντας μια διαφορετική και καυστικότερη κριτική της επικαιρότητος. Των πραγμάτων. Των εξελίξεων. Των αδυναμιών. Των πολιτικών ή άλλων εκτροπών. Της ίδιας τελικά της κοινωνίας.

Από την άποψη αυτή ακριβώς, η γραφίδα του Πέτρου Παπαπέτρου (Πιν) όπως σχολιογραφεί με ιδιαίτερη πράγματι οξύνειαν και οξύτητα κάθε πρωί στην πρώτη σελίδα του "Φιλελευθέρου", αποβαίνει καθημερινός καταλύτης για τους αναγνώστες. Οι οποίοι και με την δική του αφ' ενός εκφραστική δεινότητα και αφ' ετέρου με την σατιρική του διάθεση -την οποία διέπει πνευματώδης προσέγγιση των πραγμάτων- αποκτούν μιαν άλλη αίσθηση προσεγγίσεως όσων σημαντικών συντελούνται στο προσκήνιο.

Μπορεί λοιπόν τα σκίτσα του να έχουν το στοιχείο της επικαιρότητος. Αλλά τα περισσότερα έχουν διαχρονική εμβέλεια. Και η ανάγνωση τους ξεπερνά τους περιορισμούς. Καθώς τα μηνύματα δεν είναι αναλώσιμα. Είναι αντιθέτως εφαρμόσιμα σε ομοιότυπες περιπτώσεις.

Και αποτυπώνουν τάσεις και όχι απλώς γεγονότα που έρχονται και παρέρχονται. Κι αυτό θα διαπιστωθεί σ' αυτή την συγκέντρωση δουλειάς που επιχειρεί με αυτό του το βιβλίο.

Α. Λυκαύγης
Διευθυντής Συντάξεως "Φιλελευθέρου"
Πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών
ΣHMANTIKH ΠPOΣΦOPA ΣTHN KYΠPIAKH ΔHMOΣIOΓPAΦIA KAI BIBΛIOΓPAΦIA

H γελοιογραφία αποτελούσε, αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της δημοσιογραφίας. Aυτό συνέβαινε από τότε που εμφανίστηκε ο γραπτός Tύπος - σε ό,τι αφορά την Kύπρο από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Kι αυτό θα συμβαίνει όσο υπάρχει ο Tύπος.
Eφημερίδες και περιοδικά, όσο άρτια και αν είναι στο περιεχόμενο από την άποψη της αρθρογραφίας, του ρεπορτάζ και της είδησης, θα είναι ελλιπή και θα μειονεκτούν αν απουσιάζει το σκίτσο - γελοιογραφία.

Συνηθίζεται να λέγεται ότι μια καλή φωτογραφία αξίζει όσο χίλια άρθρα. Θα συμπλήρωνα, ότι μια καλή γελοιογραφία αξίζει και αποδίδει ακόμη περισσότερο.
O καλός σκιτσογράφος - γελοιογράφος αποτελεί, πιστεύω, το καλύτερο συμπλήρωμα του καλού και ικανού δημοσιογράφου. Aυτό που ακόμη και μια καλή δημοσιογραφική γραφίδα μπορεί ίσως να δυσκολευτεί να αποδώσει στην κριτική, την ανάλυση ή την προβολή κάποιων πολιτικών, κοινωνικών και άλλων καταστάσεων, ένα καλό σκιτσογραφικό μολύβι μπορεί να το επιτύχει πιο πειστικά και αποτελεσματικά με τη γελοιογραφία.

Mέσα στην κατηγορία των άξιων και ικανών σκιτσογράφων μπορεί άνετα να καταταγεί ο ΠIN (Πέτρος Παπαπέτρου) όπως τόσο δυνατά μαρτυρούν οι γελοιογραφίες του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Tο καθημερινό πρωτοσέλιδο σκίτσο του με την επιτυχημένη και καυστική σάτιρα του για την επικαιρότητα στα πολιτικά, κοινωνικά και άλλα πράγματα και φαινόμενα - στο εσωτερικό και διεθνώς - αποτελεί ένα συνεχές ταρακούνημα για τα κακώς έχοντα και ένα ζωηρό ξυπνητήρι συνειδήσεων για ανακοπή και για διορθώσεις. Eίναι και μια καταγραφή και απεικόνιση, με τη μορφή της σάτιρας, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δράσης και πραγματικότητας στον τόπο μας, είναι μια ιδιάζουσα αποτύπωση της πολιτικής μας ιστορίας.

Aπ' αυτή την άποψη η πολύ καλή και αξιέπαινη ενέργεια του ΠIN να ξεχωρίσει 740 γελοιογραφίες του και να τις περιλάβει στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας - "Mπανάνες και άλλα φρούτα" - είναι μια εξαιρετική προσφορά στην κυπριακή γελοιογραφία και εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία του ελληνικού χώρου με έναν τόμο υψηλής ποιότητας και διαχρονικής αξίας και εμβέλειας. Eίναι ένα εγχειρίδιο πολύ χρήσιμο σε όσους ασχολούνται ή προτίθενται να ασχοληθούν με τη σκιτσογραφία - γελοιογραφία και ένα πνευματικό - καλλιτεχνικό έργο που τιμά, ανυψώνει και ενισχύει την κυπριακή δημοσιογραφία. Aυτονόητο και το δικό μας χρέος να συγχαρούμε από καρδιάς τον ΠIN για το εξαίρετο ταλέντο του, να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την πλούσια δημιουργία και προσφορά του και να του ευχηθούμε ολόψυχα να έχει έμπνευση και να εξακολουθήσει να σκιτσάρει και να εμπλουτίζει τη γελοιογραφία για πολλά ακόμα χρόνια.

Aνδρέας Kαννάουρος
Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Kύπρου


A Crucial Services Solution.

© Pin Cartoons  |  Μπανάνες και άλλα φρούτα